ponedjeljak, 15. prosinca 2014.

Rožata (rozata)



Uvijek me ponovo oduševi jednostavnost nekog recepta. Ljepota je u transformaciji dva ili tri obična sastojka u nešto neobično. Nadasve prekrasno i ukusno. Ovo je zaista i vizualna i okusna uživancija.

Rozata (rožata) je ime dobila po likeru od ruža koji se unutra stavlja. Ja nisam imala pri ruci liker od ruža već domaći liker od naranče koji se savršeno uklopio u cijelu priču. None(bake) su rozatu kuhale, a mi je danas pečemo u kalupu napunjenom vodom. Iako se na prvi pogled čini komplicirano, sama priprema je vrlo jednostavna uz uvjet da se svi koraci pravilno izvode ;)

Rozata

4 žlice šećera
5 jaja
malo soli
500ml mlijeka
5 žlica šećera
1 žlica rakije od ruža
korica jedne naranče

Četiri žlice šećera staviti na laganu vatru dok se ne dobije lijepa zlatnosmeđa boja. Dobiveni karamel brzo preliti u posudu u kojoj će se kuhati rozata (ili u mom slučaju otopiti šećer u velikoj posudi/tavi koja može ići u pećnicu i ostaviti karamel da se stisne).
Lagano izmiješati jaja, šećer, rakiju i koricu naranče. U pjenastu smjesu od jaja polako ulijevati mlijeko i dalje miješajući. Smjesu izliti preko stvrdnutog karamela. U veću posudu staviti posudu s rožatom. Sve zajedno staviti u prethodno ugrijanu pećnicu. U veću posudu uliti toplu vodu u visini 2/3 visine posude s rozatom. Peći (kuhati) rozatu na laganoj temperaturi (160-180 stupnjeva) oko 45 min. Kada bude gotova izvaditi je iz posude s vodom i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi staviti je u hladnjak. Prije serivranja na vrh posude staviti veći tanjur i okrenuti naopačke tako da rozata i preljev od karamela ostanu na tanjuru.

Recept je preuzet iz kuharice Slatka Korčula (slatkarije korčulanskih nona), autorice Franice Tasovac.

Broj komentara: 5:

jasna varcakovic kaže...

Divan desert, bez brasna i sasvim jedinstvene teksture!

Jovanka Baštovanka kaže...

bas je nekad potreban ovako jednostavan recept =)

jubistacha kaže...

@Jasna: baš tako!
@Jovanka: naravno, ponekad je ljepota u jednostavnosti!

Tamara kaže...

krasno!!! koju veličinu kalupa si koristila?

jubistacha kaže...

@Tamara: koristila sam tavu (jer mi je tako bilo lakše napraviti karamel i ne premještati ga ;)) Mislim da je promjera 26cm. Uglavnom ispadne niska rozata!

Objavi komentar