subota, 7. lipnja 2014.

Sirovi brownie sa zobenim pahuljicama


S toplim danima sve manje vremena provodim u kuhinji. Preferiram brza i jednostavna jela bez nepotrebnog zadržavanja uz štednjak ili pećnicu. Od slanih jela preferiram lagane juhe, salate ili variva. Od slatkih preferiram sladoled ;)


Šalu na stranu, sladoled obožavam i stalno sam u potrazi za zdravim i super cool receptima. Osim sladoleda volim ponekad složiti ovu ili sličnu mini energetsku bombu, bez šećera i umjetnih dodataka. I naravno bez pečenja ;)


Sirovi brownie sa zobenim pahuljicama

2 šalice zobenih pahuljica
1 šalica oraha
8 kom datulja
1/3 šalice kakao praha
prstohvat soli
1 kom banana (tamnija)
1/4 šalice preljeva od višanja (ili pirea od jabuka)*
1/4 šalice tostiranih lješnjaka (krupno sjeckanih)

U blenderu (ili sjeckalici) pomiješati zobene, orahe, datulje, kakao i sol. Sve zajedno miksati dok se ne dobije smjesa slična brašnu. Dodati bananu i preljev od višanja (ili što već koristite) i miksati dok se ne dobije ljepljiva smjesa. Ako je smjesa suha dodati još preljeva od višnje. Smjesu još dodatno pomiješati špatulom (ili kuhačom) da se sve jednako poveže. Isprobati smjesu, pa ako je potrebno dodati još sladila. Staviti smjesu u tepsiju (obloženu pek papirom) i utisnuti lješnjake. Ostaviti je u frižideru preko noći.


*preljev od višanja je moj način da sačuvam višak višanja koji ne stignemo pojesti. Očistiti višnje od koštica. U tankom sloju na višnje staviti sladilo po želji (šećer, med, stevija...). Dodati prah od vanilije (ili ekstrakt) i staviti na laganu vatru (vatra ne smije biti prejaka). Kuhati dok višnje skroz ne omekšaju. U malo vode izmiješati par žlica gustina (količina ovisi o višnjama, ideja je da se dobije preljev slične konzistencije kao kupovni preljevi za npr. palačinke) i sve zajedno izliti u višnje. Ostaviti smjesu na vatri da prokuha (tj. da se malo stisne) i skinuti s vatre. Kada se ohladi slagati smjesu u teglice. Preljev čuvati u frižideru ili u zamrzivaču (naravno ne u teglicama ;))



Broj komentara: 6:

Bite my cake kaže...

odlični su mi recepti za sirove slastice, posebno sad kad je toplo. ovo ću isprobati

Laka kuharica kaže...

Još jedan od tvojih zdravih i finih recepata. A i čim su datulje u pitanju, tu sam!

jubistacha kaže...

@Tamara: da, ovo je stvarno brzo i ne zagrijava dodatno :)
@Laka kuharica: da. Datulje su super namirnica.

prekratakdan kaže...

Odličan!

jubistacha kaže...

@Ingrid: hvala!

Petra Kranjica kaže...

Super izgleda!

Objavi komentar