ponedjeljak, 19. veljače 2018.

Zdravi brownie (tajni sastojak: pire od karfiola ili cvjetače)



Ovo je najbrže napisani post u povijesti pisanja za ovaj blog. Jučer sam stavila na svoju stranicu sliku ovog kolača i pitala može li tko pogoditi koje povrće se unutra nalazi?
S obzirom da nitko nije pogodio odlučila sam napisati recept što prije tako da prekinemo neizvjesnost. I što je najvažnije da ga vi isprobate pa mi javite dojmove.



Zdravi brownie (tajni sastojak: pire od karfiola ili cvjetače)

(1 šalica=250ml)

1 šalica pirea od karfiola*
1 šalica brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
2 žlice cimeta
100g tamne čokolade
2 žlice javorovog sirupa
4 žlice kokosovog ulja
3 žlice maslaca od lješnjaka (može i od badema ili indijskih orašćića)
2 jaja
2 veće banane (ili 3 manje)
1/4 šalice čokoladnih kapljica**(za ukras)

Čokoladu otopiti na pari. Pomiješati pire, čokoladu, javorov sirup, kokosovo ulje i maslac od lješnjaka. Pjenjačom (ili mikserom) lagano umiješati jaja (jedno po jedno). U posebnoj zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo, sol i cimet. U zdjelu s mokrim sastojcima umiješati suhe sastojke. Jednu bananu isjeckati na komadiće te umiješati u prethodnu smjesu. Sve zajedno prebaciti u pripremljenu tepsiju. Ostatak banane izrezati na kolutiće te poredati po površini. Na kraju pobacati i čokoladne kapljice. Peći u pripremljenoj pećnici na 160 stupnjeva oko 25 minuta. Kada je kolač gotov ostaviti ga da se hladi pa degustirati.

P.S.
*pire od karfiola: skuhati karfiol u vodi. Ocijediti koliko ide, te staviti u blender ili sjeckalicu i smiksati. Od te smjese odmjeriti 250 ml i to upotrijebiti u pripremi brownija. Pire treba biti donekle vodenast tako da je dobro ako i ostane malo vode u pireu.
**čokoladne kapljice možete zamjeniti čokoladom isjeckanom na sitne komade


NAPOMENA:
Ako ste osjetljivi na miris kafriola, moguće ga je osjetiti dok se kolač nije posve ohladio. Zato pričekajte da se ohladi, pa ga onda probajte.


Nema komentara:

Objavi komentar