subota, 12. studenoga 2016.

Speculas digestive keksi


Ovi keksići jednostavnog izgleda u potpunosti zavaravaju. Jer okusom i teksturom nadoknađuju sve ono što im možda manjka u izgledu. Ideja je potekla od recepta za Digestive kekse s Petrinog bloga Thursdaycooking. Ja sam napravila par izmjena i tako je nastao ovaj keks.

Odmah da napomenem, nije za one koje vole jako slatke kekse ili kolače. Ovdje do izražaja dolaze okusi i mirisi speculas mješavine začina i tostiranih lješnjaka. Ako pak želite slađe kekse predlažem da ih prelijete čokoladnom glazurom ;)


Speculas digestive keksi

100g mljevenih zobenih pahuljica
100g pšeničnog brašna tip 850 
30g mljevenih tostiranih lješnjaka
prstohvat soli
8g praška za pecivo
3 žlice rižinog slada*
100ml kokosovog ulja
1 žličica speculas mješavine začina**
1-2 žlice vode (ako je potrebno, meni nije trebalo)

Pomiješati mljevene zobene pahuljice, brašno, tostirane mljevene lješnjake, sol i prašak za pecivo. Dodati rižin slad i kokosovo ulje. Ako je potrebno dodati i malo vode te sve zajedno zamijesiti da se dobije kompaktna smjesa. Tijesto staviti u frižider 15-ak minuta. Rukom oblikovati kuglice, malo ih stisnuti (da se dobije oblik keksa) i redati na pleh (paziti na razmak). Peći u zagrijanog pećnici 10-ak minuta na 180 stupnjeva (ili 160 ako imate fen).

*umjesto rižinog slada možete koristiti med ili agavin sirup. 
**speculas mješavina se sastoji od cimeta, muškatnog orašćića, klinčića i anisa. Ako ne želite slobodno je izostavite.


 

Nema komentara:

Objavi komentar