nedjelja, 30. svibnja 2010.

Zdravi muffini




Rijetko kada radim kolače s integralnim brašnom. Jedan od razloga jest i to da mi ne paše njegov intenzivan okus. Desilo se da sam potrošila svo bijelo brašno a silno sam željela napraviti muffine. I šta je drugo preostalo nego upotrijebiti sastojke koje imam pri ruci. Ostali sastojci su uspješno "zakamuflirali" okus brašna i ja s guštom jedem muffine. Pogotovo kada znam da je ovo zdravija verzija :)
Inspiraciju za recept sam dobila gledajući recept za Spiced banana muffins, ali sam mnogo toga zamijenila tako da više ne znam čiji je recept. Napisat ću svoju verziju, a tko želi može pogledati i original.

Zdravi muffini

2 jaja
1 šalica mlijeka
1 šalica smeđeg šećera
1/2 šalice ulja
1 šalica integralnog brašna
1 šalica mljevenih badema
2 žlice kakaa
1 žlica cimeta
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli

Zagrijati pećnicu na 150 stupnjeva (temperaturu prilagodite vašoj pećnici,u originalu kaže 190 stupnjeva.)
U dvije odvojene posude pomiješati mokre i suhe sastojke da se prožmu. Nakon toga zajedno pomiješati mokre i suhe sastojke. Namazati uljem pleh za muffine i puniti ga do 2/3 visine jer muffini narastu pa da ne bi ispali van tijekom pečenja. Peći oko petnaestak minuta ili dok ne testirate njihovu unutrašnjost čačkalicom.

nedjelja, 23. svibnja 2010.

Kršenje autorskih prava na internetu

Vjerovatno je već dosta postova ispisano o ovoj temi. I ja nemam ništa pametno za dodati osim da me to izuzetno ljuti. Pogotovo kada je riječ o mojim postovima, slikama, tutorijalima i slično. Sve što sam stavila na blog jest tamo s namjerom da svatko može bez problema skinuti, pogledati i eventualno nešto novo naučiti. Ali NE VOLIM kada se moji postovi kopiraju na neku lijevu stranicu da se napumpa sadržaj. Pretpostavljam da je vlasnik stranice želio napraviti brzinski sadržaj da prikupi što više posjetioca te na taj način prodaje reklame. E pa neće to baš tako lako. Kao prvo, stranica izgleda očajno, potreban je hitan dizajnerski zahvat. Sadržaj je blago rečeno bućkuriš svega i svačega. Kategorije i teme su poredane bez reda ili ikakvog suvislog logičkog slijeda. Reklame se vrte ali čisto sumnjam da od toga ima ikakve koristi. I onda ja slučajno naletim preko naše svemoćne tražilice (google) na DOSLOVNO isti post kao na mom blogu. U sebi mislim, kako je to moguće??? Sve je skopirano, od riječi do riječi pa čak i moja preslatka ikona "olovka i notes" koju sam napravila specijalno za taj tutorijal. Blago rečeno bila sam šokirana. Uslijedila je ljutnja a sada sam razočarana jer sam našla da je pokupio još par mojih postova a i neke recepte od blogerice Gastrodive. Nije internet mala stvar, može se lako doći do imena i prezimena vlasnika ove stranice kao i do firme koja mu hosta stranicu. Ako nekoga zanima ja mu prosljedim sve podatke, a sada na dokaze :)

Ime stranice: www. smijesne -slike.net (ime je također pokupio od već postojeće stranice ali to je tema za drugi post)



Slika1. Lista mojih postova na njegovoj stranici



Slika2. Moj tutorijal za šivanje torbe i ikona na toj stranici

Link na postove koji su "skopirani" a mog bloga:

1.http://jubistacha.blogspot.com/2009/04/napokon-tutorijal_22.html
2.http://jubistacha.blogspot.com/2009/07/sarena-torba.html
3.http://jubistacha.blogspot.com/2009/05/sminkerska-torba.html
4.http://jubistacha.blogspot.com/2009/04/napokon-torba.html

P.S. nije mi žao što je uzeo moje postove a nije naznačio odakle dolaze. Već me ljuti to što je pokrao skoro sav sadržaj koji se nalazi na toj stranici. To je po meni najgori oblik kršenja prava, skoro kao parazit...

petak, 21. svibnja 2010.

Jagode & Mango mix





Malo slobodnog vremena i surfanja rezultiralo je ovim zanimljivim desertom. Inspiraciju sam dobila kada sam pročitala recept za Mango fool (ne znam zašto se tako zove :)). Recept je jednostavan i nema se šta puno drugačije napraviti. Ja sam umjesto jednog (od dva) manga stavila pola košarice jagoda (cca 250g). Jagode su lagano kiselkaste a mango je sladak. Za mene je ova kombinacija okusa savršena. Ako više volite slađe kreme onda prvo probajte te dodajte šećera po želji.

nedjelja, 16. svibnja 2010.

Monte bez bijelog




Nije bila južina kako piše Gastrodiva. Kao i cijeli prošli tjedan, u danu su se izmjenile sve vremenske (ne)prilike. Već sam imala u planu isprobati Monte s Gastrodivinog bloga jer mi se sviđa kontrast boja biskvita, kreme i "glazure". Mislila sam ga napraviti točno prema receptu ali nedostatak vremena je uzrokovao "izostavljanje" kreme. Bez obzira na nedostatke, sve se pojelo i odmah zabilježilo za ponovnu turu, ovaj put u full verziji :)

četvrtak, 13. svibnja 2010.

Buhtle




Već odavno se spremam napraviti prave domaće buhtle. Čak sam i recept imala spremljen u svom pretražniku. Danas se dogodilo da zbog vremeniskih (ne)prilika imam vremena za pečenje kolača. Ako živite u Zagrebu i okolici sve vam je jasno. Za one koji nisu blizu samo ću reći: vani je kišovito, temperatura je jesenja i nakon onih vrućih dana opet je vrijeme za jaknu. A tako sam bila sretna kada sam je spremila za skladištenje do sljedeće zime :) Recept za buhtle sam posudila kod već provjerene kuharice Masatere. Jedina izmjena jest to da sam u tijesto (suhi dio) dodala cimet. Punjenje jest domaći džem od jagoda i banana koji sam predstavila u predhodnom postu. Cimet se osjeti taman toliko da zamiriše kada se zagrize buhtla. Ipak nije dovoljno jak da preuzme okus džema. Meni se dodatak cimeta pokazao kao pun pogodak. Probajte i vi pa mi javite dojmove.

utorak, 11. svibnja 2010.

Džem od jagoda i banana




Nisam ljubitelj kupovnih mermelada, džemova ili pekmeza. Za moj ukus imaju malo previše šećera u sebi. Čak i oni koji imaju oznaku dijetalno. Zato sam odlučila napraviti sama sebi džem. Vrijeme je jagoda, našla sam zgodan recept i krenula u izradu. U džem sam dodala samo dvije kavene žlice šećera koje sam pomiješala sa smjesom za želiranje. Ostatak slatkoće dolazi od banana. Meni paše ovakav džem i mislim da ću drugi put poduplati količinu voća. Od količine navedene u receptu meni je ispala jedna puna velika tegla džema.

Sastojci:
700g jagoda (očišćenih i pripremljenih)
300g banana (očišćenih i pripremljenih)
1 Želin (dodatak za želiranje džemova i sličnih pripravaka)

Jagode operite, očistite i narežite na sitne komadiće, te izvažite 700 g. Ogulite banane, izvažite 300 g i ignječite ih u pire.
U loncu dobro izmješati jagode i pire od banane s Želinom. Stalno miješajući sastojke zakuhajte na jakoj vatri, te uz stalno miješanje kuhajte najmanje 3 minute. Eventualno skinite pjenu te ih odmah preselite u pripremljene staklenke. Ako imate staklenke s poklopcima s navojem, zatvorite ih. Okrenite naopačke i pustite da odstoje 5 min na poklopcu.

Za probu želiranja stavite 1-2 žličice vruće voćne mase na rashlađeni tanjur. Ako se masa zgusne, znači da če i ostatak džema biti dovono čvrst.

srijeda, 5. svibnja 2010.

Medeno srce & Mango and lemon curd




Kada otkrijem novi blog odmah krenem s pretraživanjem i obično se desi da skupim jako puno recepata koje želim isprobati. Zato, ovaj put imamo ne jedan već dva različita deserta.
Tako je i bilo s blogom Pippi u kuhinji, prvi na red je došao recept za Medeno srce.
Mango i lemon curd (u prijevodu bi bilo nešto slično kako krema) je originalni recept jedne moje frendice. Nema kulinarski blog, ali zato se njeni super recepti mogu naći na coolinarici. Njeno ime je sssiena, a recept se u originalu zove Mango, lemon & lime curd. Nisam imala pri ruci limetu pa sam je zamjenila s limunom, a sve ostalo je isto kao u receptu. I kolač i curd su super ispali. Jako dobro funkcioniraju zasebno, ali za mene je poseban okus kada ih iskombiniram zajedno.

nedjelja, 2. svibnja 2010.

Krem juha od brokule




Iako brokulu možemo kupiti tijekom cijele zime, nisam je baš često kuhala. Zato sam je i poželjela staviti na naš jelovnik. Ostalo je pitanje načina pripreme, standardno na lešo ili nešto malo drugačije. Ovaj put je došlo na red ono drugo. Recept možete pogledati ako slijedite ovaj link: Juha od brokule. Jedina izmjena jest način serviranja. Ne volim previše vrhnje za kuhanje pa ga zato i ne koristim tamo gdje ne trebam. Dakle, umjesto vrhnja za kuhanje ja sam u juhu ubacila hrskavo pečene kockice kruha.