nedjelja, 23. svibnja 2010.

Kršenje autorskih prava na internetu

Vjerovatno je već dosta postova ispisano o ovoj temi. I ja nemam ništa pametno za dodati osim da me to izuzetno ljuti. Pogotovo kada je riječ o mojim postovima, slikama, tutorijalima i slično. Sve što sam stavila na blog jest tamo s namjerom da svatko može bez problema skinuti, pogledati i eventualno nešto novo naučiti. Ali NE VOLIM kada se moji postovi kopiraju na neku lijevu stranicu da se napumpa sadržaj. Pretpostavljam da je vlasnik stranice želio napraviti brzinski sadržaj da prikupi što više posjetioca te na taj način prodaje reklame. E pa neće to baš tako lako. Kao prvo, stranica izgleda očajno, potreban je hitan dizajnerski zahvat. Sadržaj je blago rečeno bućkuriš svega i svačega. Kategorije i teme su poredane bez reda ili ikakvog suvislog logičkog slijeda. Reklame se vrte ali čisto sumnjam da od toga ima ikakve koristi. I onda ja slučajno naletim preko naše svemoćne tražilice (google) na DOSLOVNO isti post kao na mom blogu. U sebi mislim, kako je to moguće??? Sve je skopirano, od riječi do riječi pa čak i moja preslatka ikona "olovka i notes" koju sam napravila specijalno za taj tutorijal. Blago rečeno bila sam šokirana. Uslijedila je ljutnja a sada sam razočarana jer sam našla da je pokupio još par mojih postova a i neke recepte od blogerice Gastrodive. Nije internet mala stvar, može se lako doći do imena i prezimena vlasnika ove stranice kao i do firme koja mu hosta stranicu. Ako nekoga zanima ja mu prosljedim sve podatke, a sada na dokaze :)

Ime stranice: www. smijesne -slike.net (ime je također pokupio od već postojeće stranice ali to je tema za drugi post)



Slika1. Lista mojih postova na njegovoj stranici



Slika2. Moj tutorijal za šivanje torbe i ikona na toj stranici

Link na postove koji su "skopirani" a mog bloga:

1.http://jubistacha.blogspot.com/2009/04/napokon-tutorijal_22.html
2.http://jubistacha.blogspot.com/2009/07/sarena-torba.html
3.http://jubistacha.blogspot.com/2009/05/sminkerska-torba.html
4.http://jubistacha.blogspot.com/2009/04/napokon-torba.html

P.S. nije mi žao što je uzeo moje postove a nije naznačio odakle dolaze. Već me ljuti to što je pokrao skoro sav sadržaj koji se nalazi na toj stranici. To je po meni najgori oblik kršenja prava, skoro kao parazit...

Broj komentara: 14:

Snjezana kaže...

ja sam o tome toliko puta pisala i toliko se puta zbog toga naljutila da je nemoguce i pobrojati. takvim gadostima nema lijeka sve dokle se ne pronade nacin stati im na kraj ili ih kazniti. postoji neka stranica koja izlaze takve face javnoj pogrdi ali se ne mogu sjetiti kako se zove. mislim da mamajac zna o kojoj stranici govorim pa ako procita ovo sigurno ce znati.:)

Anonimno kaže...

I ja sam o to me pisala na svom blogu. Mene jos do sada nitko nije kopirao, na pisanje posta me inspirirao skandal oko Berlincanke Helene Hegemann i njenog prvijenca/romana Axolotl Roadkill. Veliki dio te knjige je prepisan s jednog opskurnog bloga, na temelju kojeg se u maloj tirazi tiskala i knjiga... Puno sam komentara dobila na taj svoj post, razvila se zucna rasprava jer, ocito, to je emotivno nabijena tema za one za ciji se rad nije pokazalo postovanje, kojima je kreacija kopirana bez pitanja, priznanja i posvete.

Josipa kaže...

nemam riječi! mene to isto užasno ljuti, pričali smo i na forumu o tome... što ćeš sada? može li se uopće išta poduzeti u ovoj našoj državi po tom pitanju ili nas može potkradati bilo tko bez ikakvih posljedica?

Phoenix kaže...

Joj...joj...uh što sam ljuta..!!!
Nedavno samo tako otkrila par mojih fotkica nakita...a poslije i jedan moj post...isto nije nigdje naglašeno da je to mojih ruku djelo nego tako vješto ukomponirano...pa moj nakit uz nakit dotične osobe izgleda kao njen rad.
Ja sam joj poslala pp i upozorila da to mora skinuti ili ću je tužiti...hahaha...Odmah je skinula vjerovatno misleći da je imam gdje tužiti....A ja kao i vi tužbu nemam kome poslati.
Pripremila sam bila i post o tome ali kako je gđa kradljivica to skinula sa svog bloga...morala sam odustati.Sad mi jedino ostaje da pratim njen blog...A što je sa ostalim koji to isto rade a nemam uvid?

Andrea kaže...

Ovu konkretnu stranicu poznajem jako dobro. Mislim da taj autor ima samo ukradeni sadržaj i to metodom čistog copy/paste-a.
Ma odvratno nešto...
Ne znam što bi drugo rekla osim da to smtram nemoralnim i pokvarenim.
Iskreno nisam sigurna da se tome može stati na kraj. :(

TomQS kaže...

Nazalost, tome se ne moze stati na kraj, ali moguce je boriti se protiv svakog kradljivca pojedinacno.
Konkretno, ovdje bi bilo dobro prvo kontaktirati vlasnika ovog web site-a i zamoliti ga da sporni sadrzaj ukloni. U slucaju ignoriranja takvog zahtjeva, sljedeca stvar je kontaktirati njegovog hosting providera, koji je u ovom slucaju na srecu u SAD-u, gdje vrlo ozbiljno shvacaju copyright infringement.
Podaci o vlasniku i hostingu su javni i lako dostupni putem nekog od "whois" servisa.

fimere kaže...

je comprend votre colère c'est légitime tout ce travail fourni et le plaisir de le partager pour voir à la fin qu'on peut le plagier facilement mais il faut se dire qu'on ne copie que les meilleurs!!!!
bonne soirée

Tadeja kaže...

Nemam iskustva s tim da bi me netko pokrao.Imam u tom pogledu sreću i za objave materijala sa mog bloga sam bila kontaktirana i potpisana sam kao autorica. Jedan jedini put sam ulovila da je djevojka stavila moju fotku s Ptičice za svoj avatar, ali nisam od toga radila probleme.
Vjerujem da bih bila bijesna i da bi me povrijedilo, jer je u sve što činimo uloženo i vrijeme i trud, i nitko od nas kojima se nešto objavljuje van blogova, koliko ja znam ne dobija novčanu naknadu, pa je onda barem navođenje autora satisfakcija, ali pokušaj to gledati s vedrije strane. Nitko ne kopira niti krade nešto loše. :)

Laka kuharica kaže...

Nisam primjetila da si svoj blog na bilo koji način autorski zaštitila. Ako zaista nisi, učini to. Možda ti se čini kao forma, ali ipak nije. I narvno, postoji mogućnost tužbe ili barem formalnog upozorenja tvojeg odvjetnika onome tko tako bezobrazno koristi tvoj trud bez da moli za dopuštenje. Vani se jako pazi na to i promptno se reagira, ali sve ovisi o nama: ne vrijedi ljutiti se, već treba reagirati. U protivnom, ništa nismo postigli (svi šute, svi gube).

Svetlana kaže...

Nazalost, slicno se dogodilo na Ani pre izvesnog vremena (kazem nazalost, jer mi je taj forum jakooo drag, a sobica o kuhinji jedna od prvih koje procitam cim ustanem i u kojoj najvise uzivam). Neko je skidao slike, cak i one obelezene, pa slao na jedan od internet portala i cak dobijao nagrade na osnovu tudjeg dela. Moje slike, srecom, nisu dirane, ali priznajem da mi nije bilo svejedno kada se to desilo. Jer, tek tada mi je sinulo koliko smo i ostale clanice i ja bespomocne po pitanju ovog problema, pa nase slike i nasi celokupni radovi mogu da zavrse bilo gde, a da toga nismo ni svesne. Tuzno je na sta pojednici spadaju kada moraju da kradu. :(((

Вера kaže...

To jednostavno postoji i biće toga uvek.Meni je samo zao sto nas trud,treba to sve oblikovati u post uslikati itd neko z asekundu prisvoji.

Villa-loredana kaže...

Hvala na posjeti, želim da ti se želja ostvari, a ovo s krađom nemam riječi, ne samo na blogovima, već i drugdje, to su jednostavno lijeni ljudi u svakom pogledu, kojima je čak i to ponekad teško, tj. ukrasti i prepisati, ali uglavnom se time i bave. Pozdrav. Loredana.

Zelja kaže...

Najgore je sto se covek oseca skroz bespomocan u tom trenutku kad vidi svoje radove na drugim blogovima, net stranicama i slicno. Pojedine slike koja sam postavljala na forumu sto je spomenula @Svetlana, su pojedinci preuzimali i slali na portal zbog nagrade. Nije problem preuzet recept, ali preuzimanje slika, tutorijala i slicnog je zalosno.

cosmo2503 kaže...

Dobro ovo što ću reći i nema mnogo veze sa kršenjem autorskih prava na internetu. Naime kako sam se pripremala za službeni put u Beograd sa interneta sam skinula onu knjižicu "Belgrade in your pocket". Kada tamo imam šta vidjeti, Karađorđeva šnicla koju sam pravila u FBI rukavicama i slika sa kojom ja uopštre nisam zadovoljna u tom vodiču. LOL! Ne znam ko te vodiče sastavlja, ali su btrate mogli tu šniclu slikati u nekom od restorana, em bi bilo autentičnije, em bi bilo ljepše.

Objavi komentar