ponedjeljak, 19. travnja 2010.

Čokoladne ploške s lješnjakom




Opet je na red došla čokolada. Ovaj put smo uspjeli ubaciti i lješnjake da bude još slasnije i nismo pogriješili. Kolač je prava bomba, kada ga krenete jesti teško je stati ;)
Recept je preuzet iz časopise Delicije, proljeće 2010, broj 2.

Sastojci:
5 jaja
15 dag šećera
1 mahuna vanilije
prstohvat soli
15 dag brašna
2 žlcie kakaa
10 dag mljevenih prženih lješnjaka
4-5 dag maslaca
malo mrvica za kalup
30 dag čokolade
3 dl vrhnja za kuhanje
šećer po želji

Umutiti žumanca sa šećerom, dodati sadržaj mahune i sol. Izmiješati brašno, kakao i lješnjake. Istući snijeg od bjeljanjaka i dodavati ga naizmjenice sa smjesom od brašna, kakaa i lješnjaka u umućne žumanjke. Uliti sve zajedno u namašćen i mrvicama posut kalup te peći 45 min na 175 stupnjeva. Ohlađeni biskvit dvaput prerezati i nadjenuti kremom koja se napravi tako da se skuha vrhnje sa čokoladom. Po želji kremu za vrijeme kuhanja zasladiti sa 2-3 žlice šećera. Prije nadjevanja čokladnu kremu ohladiti. Dio kreme ostaviti za premazivanje kolača s vanjske strane. Kolač ukrasti čokoladnim mrvicama ili krokantom.

P.S. Učinilo mi se da je smjesa malo pretvrda ali sam mislila da to tako treba biti jer su takve mjere sastojaka iz recepta. Kada se biskvit ohladio nisam ga mogla presjeći jer je bio pretvrd. Zbog toga sam čokoladnu kremu izlila na vrh i ostavila da se stisne. Zato vam savjetujem da u biskvitnu smjesu stavite ili manje brašna ili dodate još neku tekućinu tako da ga možete presjeći i nadjenuti.

Broj komentara: 8:

Laka kuharica kaže...

Dobro si se snašla, recepti po tim časopisima najčešće uopće nisu isprobani ili su jednostavno krivo prepisani. Možda bi najbolje bilo brašno posve zamijeniti lješnjacima. A sve s ganacheom obožavam!

Monika kaže...

ah, kombinacija čokolade i lješnjaka mi je prava napast :) dobro si se snašla s nadjevanjem torte. super je!

Andrea kaže...

Obožavam ovu kombinaciju, a lješnjaci i čokolada su jedna od rijetkih slatkih stvari koje moj dragi hoće jesti. Jako mi se sviđa recept, a u tvojoj izvedbi izgleda mrak! :)

Unknown kaže...

Na kraju je ipak sve dobro završilo, kolač izgleda fenomenalno a kombinacija lješnjaka i čokolade je dobitna!

Federica Simoni kaže...

wow è irresistibile!! ciao!

mignonne kaže...

Mmm, izgleda bas fino...sad bih popala sve ovo sa tanjirica!;))))

Tadeja kaže...

mljac! pa više puta ponovljeno! :)

Nadji kaže...

Magnifique.
Bravo!!!!!!!!!!!!!!!!!

Objavi komentar